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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
14/03/2018 |
Data da última atualização: |
14/03/2018 |
Autoria: |
GASQUES, J. G.; BACHI, M. R. P.; BASTOS, E. T. |
Afiliação: |
José Garcia Gasques, Engenheiro-agrônomo, doutor em Economia, coordenador-geral de Estudos e Análises da Secretaria de Política Agrícola do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.; Mirian Rumenos P. Bacchi, Economista doméstica, doutora em Economia Aplicada, professora titular do Departamento de Economia, Administração e Sociologia da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; Eliana Teles Bastos, Economista, especialista em Administração Pública, técnica da Coordenação-geral de Estudos e Análises da Secretaria de Política Agrícola do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. |
Título: |
Impactos do crédito rural sobre variáveis do agronegócio. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Política Agrícola, Brasília, DF, Ano 26, n. 4, p. 132-140, Out./Nov./Dez. 2017 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Impacts of rural credit on agribusiness variable. |
Conteúdo: |
Este trabalho analisa os impactos do crédito rural na agricultura brasileira, dando ênfase a um conjunto de variáveis essenciais para a compreensão do desempenho e transformações ocorridas. O assunto tem sido objeto de frequente preocupação de economistas agrícolas, que em geral têm focalizado os efeitos sobre a produção agropecuária. O crédito rural no Brasil é uma das políticas que passaram por acentuadas mudanças nos últimos anos. Os principais ajustes de política realizados durante as décadas de 1980 e 1990 ocorreram, sem dúvida sobre o crédito. Esse processo ocorreu dentro de mudanças implementadas onde o Governo foi mudando sua forma de atuação. A retirada de subsídios ao crédito rural na década de 1980 talvez tenha sido uma das principais alterações da política de financiamento no Brasil. Conclui-se, com base dos testes realizados, que, em ordem decrescente, os impactos do crédito rural sobre as variáveis testadas, expressos via elasticidades, são: crédito sobre o VBP, com impacto de 0,40% para o aumento de 1,0% do crédito rural; crédito sobre o PIB do agronegócio, com impacto de 0,19% para o aumento de 1,0% do crédito rural; crédito sobre o PIB da agropecuária, com impacto de 0,18%; e crédito sobre a PTF, com impacto de 0,12%. |
Palavras-Chave: |
Gross value of production; PIB; PTF. |
Thesagro: |
Crédito rural; Custo de produção. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173941/1/Impactos-do-credito-rural-sobre-variaveis.pdf
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Marc: |
LEADER 01970naa a2200217 a 4500 001 2089163 005 2018-03-14 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGASQUES, J. G. 245 $aImpactos do crédito rural sobre variáveis do agronegócio. 260 $c2017 500 $aTítulo em inglês: Impacts of rural credit on agribusiness variable. 520 $aEste trabalho analisa os impactos do crédito rural na agricultura brasileira, dando ênfase a um conjunto de variáveis essenciais para a compreensão do desempenho e transformações ocorridas. O assunto tem sido objeto de frequente preocupação de economistas agrícolas, que em geral têm focalizado os efeitos sobre a produção agropecuária. O crédito rural no Brasil é uma das políticas que passaram por acentuadas mudanças nos últimos anos. Os principais ajustes de política realizados durante as décadas de 1980 e 1990 ocorreram, sem dúvida sobre o crédito. Esse processo ocorreu dentro de mudanças implementadas onde o Governo foi mudando sua forma de atuação. A retirada de subsídios ao crédito rural na década de 1980 talvez tenha sido uma das principais alterações da política de financiamento no Brasil. Conclui-se, com base dos testes realizados, que, em ordem decrescente, os impactos do crédito rural sobre as variáveis testadas, expressos via elasticidades, são: crédito sobre o VBP, com impacto de 0,40% para o aumento de 1,0% do crédito rural; crédito sobre o PIB do agronegócio, com impacto de 0,19% para o aumento de 1,0% do crédito rural; crédito sobre o PIB da agropecuária, com impacto de 0,18%; e crédito sobre a PTF, com impacto de 0,12%. 650 $aCrédito rural 650 $aCusto de produção 653 $aGross value of production 653 $aPIB 653 $aPTF 700 1 $aBACHI, M. R. P. 700 1 $aBASTOS, E. T. 773 $tRevista de Política Agrícola, Brasília, DF, Ano 26$gn. 4, p. 132-140, Out./Nov./Dez. 2017
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
02/05/2012 |
Data da última atualização: |
12/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TEIXEIRA, A. H. de C.; HERNANDEZ. F. B. T. |
Afiliação: |
ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CPATSA; FERNANDO B. T. HERNANDEZ. |
Título: |
Up scaling guava water balance in the Petrolina-Juazeiro growing area, Northeast Brazil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GUAVA AND OTHER MYRTACEAE, 3., 2012, Petrolina. Abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. |
Páginas: |
p. 75-76. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 247). |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The modeling of crop water variables at large scales is important when aiming a sustainable development, while insuring water availability for different users. Weather data for 2011, from a net of 15 automatic agro-meteorological stations and field energy balance results from previous experiments, were used together with regression models to quantify the guava water requirement (GWR) in the growing area of Petrolina (Pernambuco state)-Juazeiro (Bahia state), Brazil, considering a 6.5 months average growing season (GS). GWRGS joined with precipitation, allowed the acquirement of the regional water balance by developing and applying a guava water indicator (GWIGS) being the ratio of the total precipitation during a growing season (PGS) to GWRGS. The analyses made possible the characterization of areas with different natural humidity conditions for guava production, comprising two pruning periods. The variation of the averaged GWRGS values for the Petrolina municipality was from 750 ± 6.9 mm to 950 ± 10.5 mm, for pruning in January and June, respectively, the wetter and dryer GS, while for the Juazeiro municipal district the respective ranges were from 730 ± 6.2 mm to 900 ± 9.2 mm. Considering the GWIGS indicator, the values for both municipalities were similar, around 0.40 and 0.08 for pruning in January and June, respectively. Quantifying the differences between PGS and GWRGS, the need of irrigation could also be quantified, being evident the highest water amounts to be applied when the prunes are done in June, with the argest rates between September and October, from 160 to 174 mm month-1. Additional data from IBGE (Brazilian Geographical and Statistical Institute) allowed the inspection of the guava water productivity (GWP) at the municipal level. The GWP values for Petrolina were 4.1 and 3.3 kg m-3, while for Juazeiro they were 1.8 and 1.5 kg m-3, for pruning in January and June, respectively. The higher GWP values for pruning in January are explained by the coupled effect of higher PGS and lower GWRGS rates. On the other hand, as the both municipalities had similar GWIGS ranges, it could be concluded that the lower GWP values for Juazeiro should be a poorer crop management, resulting in lower yield, evidencing ample room for water productivity improvements. The analyses spatially presented, can subsidize water allocation and irrigation management criteria, when aiming improvements on guava water productivity and yet, avoiding environmental damage by fast climate and land use changes in the Brazilian semi-arid areas. MenosThe modeling of crop water variables at large scales is important when aiming a sustainable development, while insuring water availability for different users. Weather data for 2011, from a net of 15 automatic agro-meteorological stations and field energy balance results from previous experiments, were used together with regression models to quantify the guava water requirement (GWR) in the growing area of Petrolina (Pernambuco state)-Juazeiro (Bahia state), Brazil, considering a 6.5 months average growing season (GS). GWRGS joined with precipitation, allowed the acquirement of the regional water balance by developing and applying a guava water indicator (GWIGS) being the ratio of the total precipitation during a growing season (PGS) to GWRGS. The analyses made possible the characterization of areas with different natural humidity conditions for guava production, comprising two pruning periods. The variation of the averaged GWRGS values for the Petrolina municipality was from 750 ± 6.9 mm to 950 ± 10.5 mm, for pruning in January and June, respectively, the wetter and dryer GS, while for the Juazeiro municipal district the respective ranges were from 730 ± 6.2 mm to 900 ± 9.2 mm. Considering the GWIGS indicator, the values for both municipalities were similar, around 0.40 and 0.08 for pruning in January and June, respectively. Quantifying the differences between PGS and GWRGS, the need of irrigation could also be quantified, being evident the highest water amounts to be appli... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Coeficiente de cultura; Necessidade de água; Produtividade da água. |
Thesagro: |
Balanço Hídrico; Goiaba. |
Thesaurus NAL: |
Crop coefficient; Guavas; Water requirement. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/58501/1/Heriberto1-2012.pdf
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Marc: |
LEADER 03396nam a2200241 a 4500 001 1923424 005 2023-06-12 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTEIXEIRA, A. H. de C. 245 $aUp scaling guava water balance in the Petrolina-Juazeiro growing area, Northeast Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GUAVA AND OTHER MYRTACEAE, 3., 2012, Petrolina. Abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido$c2012 300 $ap. 75-76. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 247). 520 $aThe modeling of crop water variables at large scales is important when aiming a sustainable development, while insuring water availability for different users. Weather data for 2011, from a net of 15 automatic agro-meteorological stations and field energy balance results from previous experiments, were used together with regression models to quantify the guava water requirement (GWR) in the growing area of Petrolina (Pernambuco state)-Juazeiro (Bahia state), Brazil, considering a 6.5 months average growing season (GS). GWRGS joined with precipitation, allowed the acquirement of the regional water balance by developing and applying a guava water indicator (GWIGS) being the ratio of the total precipitation during a growing season (PGS) to GWRGS. The analyses made possible the characterization of areas with different natural humidity conditions for guava production, comprising two pruning periods. The variation of the averaged GWRGS values for the Petrolina municipality was from 750 ± 6.9 mm to 950 ± 10.5 mm, for pruning in January and June, respectively, the wetter and dryer GS, while for the Juazeiro municipal district the respective ranges were from 730 ± 6.2 mm to 900 ± 9.2 mm. Considering the GWIGS indicator, the values for both municipalities were similar, around 0.40 and 0.08 for pruning in January and June, respectively. Quantifying the differences between PGS and GWRGS, the need of irrigation could also be quantified, being evident the highest water amounts to be applied when the prunes are done in June, with the argest rates between September and October, from 160 to 174 mm month-1. Additional data from IBGE (Brazilian Geographical and Statistical Institute) allowed the inspection of the guava water productivity (GWP) at the municipal level. The GWP values for Petrolina were 4.1 and 3.3 kg m-3, while for Juazeiro they were 1.8 and 1.5 kg m-3, for pruning in January and June, respectively. The higher GWP values for pruning in January are explained by the coupled effect of higher PGS and lower GWRGS rates. On the other hand, as the both municipalities had similar GWIGS ranges, it could be concluded that the lower GWP values for Juazeiro should be a poorer crop management, resulting in lower yield, evidencing ample room for water productivity improvements. The analyses spatially presented, can subsidize water allocation and irrigation management criteria, when aiming improvements on guava water productivity and yet, avoiding environmental damage by fast climate and land use changes in the Brazilian semi-arid areas. 650 $aCrop coefficient 650 $aGuavas 650 $aWater requirement 650 $aBalanço Hídrico 650 $aGoiaba 653 $aCoeficiente de cultura 653 $aNecessidade de água 653 $aProdutividade da água 700 1 $aHERNANDEZ. F. B. T.
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